Grandview Cut Guideway

Back to case studies

Guideway through existing cut

Ausenco designed the SkyTrain extension through the Grandview Cut in Vancouver. The 1.3 km long section of the twin guideway structure is on slab-on-grade through the existing cutting.

At the bottom of the slope a retaining wall was designed to support the backfill under the slab-on-grade and to resist the crash loads from trains operating on the existing BNSF track.

Above the guideway, the up slopes to the cutting were stabilised with a mixture of soil nailing and greenwall type retaining walls to preserve the park like setting.

The project included the tie-ins at each end to elevated guideways, Commercial station, and special retaining walls under bridges crossing the Cut.

Project details

Offering
Light rail systems
Location
Vancouver, BC, Canada
Business line
Process Infrastructure
Client
Rapid Transit Project 2000
Timeframe
2002
Solution phase
Innovate
Service
Engineering